De dunne darm

Als de darmen falen

De dunne darm is in normale omstandigheden vijf tot zeven meter lang en haalt alle noodzakelijke voedingsstoffen uit het voedsel. In geval van darmfalen kan de dunne darm deze functie niet meer uitvoeren. Er moet dan dagelijks of enkele keren per week kunstmatige voeding worden toegediend, via de bloedbaan met een katheter in een ader. Er zijn verschillende oorzaken van darmfalen, maar de meest voorkomende zijn een te korte darm (korter dan twee meter, bijvoorbeeld na operaties bij de ziekte van Crohn of als gevolg van een darminfarct) of een probleem met de beweging van de darm waarbij het voedsel niet meer door de darm kan worden getransporteerd.

Levensbedreigende problemen

Bij sommige patiënten kan deze kunstmatige voeding op termijn leiden tot levensbedreigende problemen, zoals bloedvergiftiging, leverfunctiestoornissen, groeistoornissen (bij kinderen) en uiteindelijk het ontbreken van een toegang voor voeding via de aders. Als andere therapieën niet meer mogelijk zijn, kan een getransplanteerde darm een levensreddende optie zijn. Na een succesvolle dunnedarmtransplantatie is de patiënt niet meer afhankelijk van kunstmatige voeding en kan hij weer normaal eten. 
Voordat er overgegaan wordt tot een transplantatie, moeten de kandidaten een grondige evaluatie met verschillende vooronderzoeken ondergaan, om zo de risico’s van de ingreep in te schatten. Na deze evaluatie wordt in multidisciplinair overleg besloten of de patiënt op de wachtlijst komt of niet.

Drie types transplantatie

De dunne darm blijft een moeilijk orgaan voor transplantatie, omwille van het hoge risico op infectie en afstoting. De resultaten zijn over het algemeen minder goed dan de resultaten van andere orgaantransplantaties. Maar voor bepaalde patiënten die aan een volledig en onomkeerbaar verlies van hun dunne darm lijden en die kunstmatige voeding niet goed verdragen, is dunnedarmtransplantatie levensreddend. Er zijn drie types van dunnedarmtransplantatie: solitaire dunnedarmtransplantatie, gecombineerde lever- en dunnedarmtransplantatie en multiviscerale transplantatie (maag-lever-pancreas-dunne darm). Deze transplantaties worden niet in alle transplantatiecentra in België uitgevoerd.